Blat do kuchni- poznaj właściwości i wybierz najlepszy!
Blaty kuchenne to temat rzeka. Na rynku jest naprawdę bardzo duży wybór, dlatego też pewnie trudno jest Ci się zdecydować, który z nich najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni. Poniższy artykuł wyjaśni czym różnią się poszczególne blaty; dowiesz się o ich właściwościach i… cenach!
Blaty laminowane i blaty drewniane.
O blatach drewnianych i laminowanych pisałam już we wcześniejszym artykule. Kliknij tutaj! Wspomnę tylko, że blat laminowany okaże się w kuchni znacznie bardziej praktyczny niż blat drewniany. Ma bardzo dobre cechy wytrzymałościowe, a przy tym cena jest najniższa ze wszystkich materiałów
Blat kompaktowy
Ostatnio bardzo popularne stały się blaty kompaktowe, tzw. blaty HPL (High Pressure Laminate). Jak sama nazwa podpowiada, blat składa się z warstw papieru i żywic połączonych ze sobą pod wysokim ciśnieniem wraz z warstwą laminatu dekoracyjnego. Podstawowymi zaletami tego rodzaju blatu kuchennego są: mała grubość oraz wysoka odporność. Grubość płyty wynosi zazwyczaj między 10 a 12 mm. Z racji, że warstwa wierzchnia może imitować np. kamień, ten blat jest dobrą alternatywą dla spieków kwarcowych. Dodatkowo, jest to materiał bardzo twardy, wilgocioodporny i higieniczny, gdyż w procesie tworzenia, w zależności od producenta, używa się jonów srebra. Dużą wytrzymałość na uszkodzenia fizyczne i mechaniczne sprawia technologia wykonania.
Zastosowanie blatu kompaktowego pozwoli na użycie zlewu podwieszanego (mocowanego do spodu blatu) i na montaż płyty kuchennej na równi z powierzchnią blatu. Czegóż chcieć więcej? Dla mnie pod względem estetyki, cech wytrzymałościowych i ceny ten blat zdecydowanie wygrywa! Właśnie- jak wygląda to cenowo? Cena: ok. 700zł/m2
Blat z konglomeratu
czyli innymi słowy z kamienia sztucznego. Konglomerat to mieszanka kruszywa kamienia naturalnego i żywic. Przez to cena takiego blatu jest niższa niż z kamienia naturalnego i jest mniej więcej w przedziale 700-1200 zł/m2 (zależy od rodzaju materiału, grubości blatu, ilości wykonanych otworów). Przeważa nad blatem kamiennym w tym, że jest lżejszy i jego montaż nie wymaga wzmocnienia szafek. Łączony jest bezspoinowo- co jest wielką zaletą estetyczną. Jest także ciepły i przyjemniejszy w dotyku niż blat kamienny. Blaty konglomeratowe charakteryzują się oczywiście dużą odpornością na uszkodzenia i zarysowania. Trzeba jednak uważać z wysokimi temperaturami– lepiej odstawić gorący garnek na podkładkę. Ostrożność trzeba też zachować przy użyciu chemii. Materiał pozwala na dowolne formowanie; można w takim blacie wykonać ociekacz do zlewozmywaka lub i cały zlewozmywak. Co do estetyki- wybór dekorów jest naprawdę duży! Grubość takiego blatu wynosi od 1,2 cm, 2 cm, 3 cm; jego powierzchnia może być w połysku lub macie.
Blaty kamienne
Na wstępie zaznaczę już, że blat kuchenny z prawdziwego marmuru raczej średnio sprawdzi się w kuchni, ponieważ nie ma odporności kwasowej. Lepsze okażą się blaty z granitu. Blaty kamienne charakteryzują się wysoką odpornością na uszkodzenia, zarysowania, wysokie temperatury, kwasy; są łatwe w czyszczeniu. W kwestiach wytrzymałościowych są jednym z najbardziej odpornych materiałów ze wszystkich. Podobnie jak w przypadku blatów z konglomeratu można je dowolnie formować- wykonać ociekacz zlewozmywakowy, profilować krawędzie… Można zastosować go także jako okładzinę ściany nad blatem (podobnie i konglomerat); zamocować zlewozmywak podwieszany a płytę grzewczą na równi z powierzchnią blatu. Do wad można zaliczyć: sporą wagę (szafki wymagają solidnej konstrukcji) oraz chłodny odbiór w dotyku (fizycznie). Grubość blatu z kamienia to zwykle 3 cm; 2 cm także się sprawdzą, ale raczej w przypadku gdy kamieniarz nie ma do wykonania dużej ilości otworów (np. na gniazda elektryczne)- istnieje ryzyko, że blat może pęknąć. A jak wygląda to cenowo? Ceny wahają się od 600 zł do nawet 2500 zł/ m2. Zależy ona od: ilości materiału, grubości blatu, rodzaju materiału czy ilości wykonanych otworów.
Blat ze spieku kwarcowego
Ten materiał jest chyba najlepszym wyborem na blat kuchenny. Składa się z wielu surowców jak np. piasek kwarcowy, które są mielone, mieszane i wypalone w wysokiej temperaturze. Z warstwą dekoracyjną, imitującą naturalny kamień, w grubości 12 mm dają doskonały efekt końcowy. Dużą zaletą jest duża higieniczność– niepochłaniająca zabrudzeń powierzchnia i możliwość łatwego jej czyszczenia. Co jeszcze należy do zalet? “Wszechodpornosć”: na kwasy, na zarysowania (bardziej powierzchnie matowe), na promieniowanie UV, na pleśni i grzyby, na wysokie temperatury… Spiek kwarcowy nie jest jednolity w przekroju, tzn. warstwa dekoracyjna jest tylko na wierzchu; krawędź pozostaje tylko w kolorze. Wielkie formaty i mała grubość są jednocześnie zaletą i małą wadą- blat o małej grubości wymaga dodatkowego wzmocnienia w konstrukcji szafek a sam montaż odpowiednich fachowców ( z resztą jak i przy wcześniejszych blatach). Występuje w grubościach 3, 6, 12 mm. Spiek kwarcowy sprawdzi się także jako okładzina ścian czy nawet frontów szafek. Przy odpowiedniej konstrukcji, blat można zaprojektować w taki sposób by wyglądał na bardzo gruby. Dwa fragmenty spieku łączy się ze sobą prostopadle po ścięciu krawędzi pod kątem 45 st. Skoro tyle zalet to cena musi być adekwatna- średnio 3000 zł/mb (gł. 60 cm, gr. 12 mm). Jest to najdroższy materiał jeśli chodzi o blaty kuchenne.
Jak widzisz opcji wyboru materiału na blat kuchenny jest wiele. Zastanów się jaka cecha będzie priorytetową w jego wyborze. Pomyśl jak korzystasz z kuchni- czy często gotujesz, czy raczej parzysz tylko kawę? Czy niezniszczalny blat jest konieczny? Czy estetyka przeważa nad praktycznością? Na jaką inwestycję pozwala budżet?